Начало
Фестивал на Розата
Турове в България
ПОЧИВКИ и хотели online
Самолетни билети
Автобусни билети
ТОП ОФЕРТИ
Забележителности
Екскурзии и Почивки
Контакти
 
BG
EN
DEГробница “ОСТРУША”

 Намира се на 10 км северно от Казанлък

Храмът датира от средата на ІV в. пр. Хр. Има шест помещения.

В квадратната югозападна камера ритуално е пренесен в жертва кон.

Таванът на гробницата впечатлява с касетъчната си структура и единственото запазено изображение на изящна женска глава.

Централната камера е издълбана в един единствен гранитен блок с тегло около 60 тона.

 

 Гробнично-култовият комплекс е открит на 13 март 1993 г. до гр. Шипка и е уникално археологическо откритие. Комплексът има шест помещения, като пред тях в редици са разположени питоси, амфори и архитектурни детайли.

От юг се влиза в централно, "разпределително", помещение с три входа за камерите встрани и на север.

Вдясно помещението е с кръгъл план и куполно покритие. Останалите са изградени от обработени гранитни блокове с двускатно покритие.

Югозападната камера е квадратна и не е ограбена. В нея е извършено жертвоприношение на кон и металните предмети за ритуала са намерени на място. В тази камера са намерени също апликации от конската амуниция - начелник с формата на стилизирана двойна брадва и с триизмерна глава на грифон, и шест набузника от сребро. Всички са с богата украса от животински и растителни орнаменти.

Открити са и силно деформирани сребърни фиала и каничка. Върху висок стелобат с три стъпала е поставена монолитна саркофагоподобна гробна камера, чиито стени са много добре обработени отвън и отвътре. Тя е хваната за него чрез плътна заливка от олово. Самата камера е издълбана от един монолитен гранитен блок, който в готово състояние тежи около 40 тона и е от кариера в северните склонове на Средна гора. До северната стена е моделирано ложе, което отпред има вертикални пояси, оформени като крака, и пластичен хоризонтален пояс. Към ложето има стъпало, което завършва с лъвски лапи.


Гробната камера е покрита с 20-тонен двускатен покрив от гранитен монолитен блок. Двата му фронтона и корнизът са покрити с фина бяла мазилка, наподобяваща мрамор.

Таванът на камерата е интересно оформен: в средата има голям кръг - слънчевият диск, който е очертан от два вписани един в друг квадрата, а около тях във всички посоки са разположени 38 квадратни касети.

Таванът е покрит със стенописни изображения, като някои от детайлите са подчертани със злато.

От запазената живопис се съди, че касетите някога са съдържали портрети, орнаменти, митологически сцени и сцени от ежедневието.

Най-добре запазено е миниатюрното изображение на женска глава с кафява къса коса, златни обеци и златна огърлица. Тя е поразяващо красива и одухотворена. Някъде около ІV в. сл. Хр. гробнично-култовият комплекс е бил ограбен от ранните християни, а стенописите върху тавана - унищожени, тъй като за тях били езически.

Фестивал на Розата Турове в България ПОЧИВКИ и хотели online Самолетни билети Автобусни билети Забележителности