Начало
Фестивал на Розата
Турове в България
ПОЧИВКИ и хотели online
Самолетни билети
Автобусни билети
ТОП ОФЕРТИ
Забележителности
Екскурзии и Почивки
Контакти
 
BG
EN
DEГробница “Хелвеция”


Намира се на 12 км северно от Казанлък
Построеното през ІV в. пр. Хр. съоръжение е било използвано за светилище, но след последното погребение в него, коридорът е бил запълнен с речни камъни и пръст. Интересно е, че са запазени двете каменни крила на входната врата, които са оцветени от изток в червено (слънце, ден, живот), а от запад - в черно (мрак, нощ, смърт). Извършено е жертвоприношение на кон, чиято кръв е текла в специални улеи в олтара и по начина, по който се е разливала, траките са гадаели дали ще е плодоносна и здрава идващата година.

Храмът в могилата „Хелвеция" край гр. Шипка е открит през 1996 г. Наречена е така, тъй като средствата за разкриването й са отпуснати от швейцарското посолство (Хелвеция е старото име на Швейцария). Има дълъг и висок коридор, изграден от ломени камъни, преддверие-олтар и правоъгълна камера. Предверието е с уникално покритие, което бележи прехода от двускатното към полуцилиндричното покриване на камери в тракийската архитектура. Наклонените му стени са „пресечени" от хоризонтален пояс. Подовете на всички помещения в съоръжението са измазани с дебела варова замазка. Мазилката покрива стените на предверието-олтар и камерата, като посредством хоризонтални и вертикални врязани линии са имитирани големи мраморни блокове. В предверието е пренесен в жертва кон.

През входа с двукрила каменна врата се влиза в камерата, която има същото покритие като преддверието-олтар.

Срещу входа в камерата е разположено ритуално ложе с направление изток-запад. То е изградено от дребни камъни и е измазано с фина варова замазка. Намерено е разбито. Вратата на камерата е двукрила с механизъм за заключване от вътрешната страна. Каменен блок с големи размери и крило от врата, подпряно с каменни трупчета, са служели за пейки на посветените в религиозни практики траки. През ІV в. пр. Хр. съоръжението дълго време е било използвано за храм, но след последното погребение в него, коридорът бил запълнен с речни камъни и пръст. Това не е попречило то да бъде ограбено или ритуално опразнено още в древността. Храмът-гробница в могилата „Хелвеция" е важен паметник на тракийската архитектура.

Фестивал на Розата Турове в България ПОЧИВКИ и хотели online Самолетни билети Автобусни билети Забележителности