Начало
Фестивал на Розата
Турове в България
ПОЧИВКИ и хотели online
Самолетни билети
Автобусни билети
ТОП ОФЕРТИ
Забележителности
Екскурзии и Почивки
Контакти
 
BG
EN
DEГробница “Грифони”


Намира се на 12 км северно от Казанлък

Храмът в могила "Грифони" е изграден през V в. пр. Хр., след което в него е извършено погребение на знатен тракиец. В средата на ІV в. пр. Хр. дългият и висок коридор е запълнен с камъни и пръст. Храмът е наречен „Грифони" заради изобразените над входа глави на грифони - митични чудовища, съчетаващи символите и телата на лъв и орел. Градежът от каменни блокове е най-добре изпълненият куполен строеж от тази епоха, което го отличава от останалите паметници на тракийската архитектура.

Храмът в могилата "Грифони" край гр. Шипка е открит на 15. 08. 1996 г. Дълъг и висок коридор, изграден от речни камъни и кал, отвежда пред фасадата му. Тя, както преддверието и камерата, е изградена от добре обработени гранитни блокове.

От каменните блокове на фасадата са моделирани колони, а над тях - фалшив фронтон, украсен по краищата с полупалмети, на които основното листо е удължено, извито и заострено така, че да заприлича на клюн на грифон. В горната си част фронтонът завършва с пластично моделирана палмета. Над фасадата е имало покривно покритие от керемиди, част от което се е запазило. Заради моделираните изображения на фронтона, могилата е наречена „ Грифони".


На фасадата е оформен вход, който се затварял с двукрила каменна врата. През него се отива в правоъгълно преддверие, покрито с двускатен покрив от големи каменни блокове. Врата, еднаква с вратата при фасадата, е затваряла входа на камерата. Тя е с кръгла основа и е покрита с купол. Подът на преддверието и камерата е покрит с каменни плочи. По стените на камерата личат дупки от метални пирони, които са намерени по пода. На тях участниците в религиозните тракийски мистерии са окачвали дрехи и ритуални предмети.

Срещу входа на гробната камера е разположено ложе, изградено от каменни плочи. Пред ложето има стъпало от каменен блок, измазано с мазилка. Отпред на стъпалото са моделирани лъвски лапи и има фуга, оцветена в „помпеанско" червено. Съоръжението е ограбено още в древността. Храмът е изключителен паметник на тракийската архитектура.

Фестивал на Розата Турове в България ПОЧИВКИ и хотели online Самолетни билети Автобусни билети Забележителности