Начало
Фестивал на Розата
Турове в България
ПОЧИВКИ и хотели online
Самолетни билети
Автобусни билети
ТОП ОФЕРТИ
Забележителности
Екскурзии и Почивки
Контакти
 
BG
EN
DE
Гробница "Голяма Арсеналка"


Храмът датира от V в. пр. Хр. Подът му е от специално подредени каменни плочи. Кръглата част в средата е вдлъбната и символизира слънцето. Трите концентрични пояса, подредени около основния тракийски символ на живота, са свързани с тракийските представи за строежа на Вселената - подземен, земен и небесен свят. Храмът е ограбен още в древността, но във фугите между блоковете са намерени части от златни украшения.

Храмът в могилата „Голяма Арсеналка" край с. Шейново е открит на 31 август 1995 г. Изграден е от отлично обработени каменни блокове. Има представителна фасада, обърната на югоизток, с вход, затварян някога с двукрила каменна врата. През нея се влиза в правоъгълно преддверие, покрито с двускатен покрив.

Костите, открити в първото помещение, свидетелстват, че там е погребан или принесен в жертва кон. През втория вход, който имал също двукрила каменна врата, се влиза в централното помещение. То е с кръгъл план и куполно покритие.

Подът във второто помещение предизвиква особен интерес, заради значението на подредените каменни плочи.

Вдлъбнатата централна част, описана от плочите, представлява основният тракийски символ-божество - Слънцето. То е и центърът на Вселената, чийто строеж се проследява от другите три концентрични кръга, описани около него.

В представите на траките вертикалният строеж на Вселената е изграден от три свята - подземен, земен и небесен свят. Срещу входа е разположено ритуално ложе, направено от масивни, добре обработени каменни плочи. Попадналите във фугите късове са от позлатен нагръдник с пластична украса и две златни украшения с формата на пчелички.

Фестивал на Розата Турове в България ПОЧИВКИ и хотели online Самолетни билети Автобусни билети Забележителности