Начало
Фестивал на Розата
Турове в България
ПОЧИВКИ и хотели online
Самолетни билети
Автобусни билети
ТОП ОФЕРТИ
Забележителности
Екскурзии и Почивки
Контакти
 
BG
EN
DE

 


Етнографски комплекс “КУЛАТА”

Спокойната атмосфера на старите казанлъшки къщи може да се усети в Етнографски комплекс "Кулата". Красивата бяла църква в северния край на малкото площадче и кокетно подредените около него къщи и малки дюкянчета придават старовремски уют на тази възрожденска част на града. И днес гостоприемните домакини на комплекса ще ви посрещнат на чашка розов ликьор и розово сладко в двора и ще ви разкажат за миналото и настоящето на Казанлък.

Сега музей, а някога известната като "Хаджиеновата къща", сега етнографски комплекс е принадлежала на заможни розопроизводители.


Още при влизането си посетителите ще видят разположената до навеса "гюлпана" (примитивна розоварна) и уникална колекция от селскостопански сечива и инвентар. Къщата е разположена сред градина от дървета, чимшири и трендафили. В архитектуро отношение тя е асиметрична, двуетажна. Първото ниво са работни помещения и маза, а вторият етаж е с открит голям чардак с кьошк и 3 стаи - кухня, спалня и гостна. В съседния двор сред цветна градина е скътана селската къща. Тя е с две стаи - соба и кухня и впечатлява със своята практичност и скромност.През малките прозорци, светлината огрява пъстрите съдове по полиците, шарените черги и възглавници.

В съседство стар дюкян предлага продукти на маслодайната роза и творения на занаятчийското изкуство, а срещу него се намират майсторите - лютиери, както и медникарската работилница.

В етнографския комплекс могат да бъдат видяни много ритуали от местни и традиционни празници по предварителна заявка.
 

Фестивал на Розата Турове в България ПОЧИВКИ и хотели online Самолетни билети Автобусни билети Забележителности