Начало
Фестивал на Розата
Турове в България
ПОЧИВКИ и хотели online
Самолетни билети
Автобусни билети
ТОП ОФЕРТИ
Забележителности
Екскурзии и Почивки
Контакти
 
BG
EN
DEГробница "Голяма Косматка" 

Намира се на 12 км северно от гр. Казанлък.
Храмът в могилата "Голяма Косматка" е строен през втората половина на V в. пр. Хр. Запазените цветни орнаменти върху крилата на мраморната камерна врата символизират посоките на света и кръговрата на времето. В гробницата са открити великолепният златен венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем с пластична орнаментация, апликации за конска амуниция и др. Забележителна е ритуално погребаната пред фасадата бронзова глава от статуята на Севт III, която е необикновено одухотворена и детайлна. Тя е важно свидетелство за тракийските орфически ритуали не само в национален, но и в световен мащаб.

През 2004 г. в могилата „Голяма Косматка" е открит монументален храм с вход от юг, строен през втората половина на V в. пр. Хр. Храмът се състои от коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60 т. Трите помещения са изградени с правоъгълни каменни блокове и са покрити с плочи. Двукрила мраморна врата затваря входа на кръглата камера. Горните полета на крилата са с безупречно моделирани изображения на бог Дионис, като в източното той е олицетворение на слънцето, а в западното - на земята и нощта. Запазените цветни орнаменти върху източното крило са с преобладаващ червен цвят, а върху западното преобладаващият цвят е черен.


В правоъгълната камера, която има единствен паралел с монолитната камера на храма в могила" Оструша", са моделирани ритуално ложе и ритуална масичка. Те били покрити с тъкан, изработена от златна нишка, след което е било извършено пищно погребение на владетел, почитан като бог. Върху фиалата, каничката и шлема е изписано името на Севт, което доказва, че в началото на ІІІ в. пр. Хр. тук е погребан Севт ІІІ - известният тракийски владетел на Одриското царство. Неговата столица - Севтополис - е на десетина километра югозападно от гробницата на дъното на язовир Копринка. Най-вероятно тялото е било изгорено другаде, защото в гробницата не са намерени останки. Вместо това е погребана главата от статуята на Севт, която е стояла на пиедестал в столицата Севтополис. Така повеляват орфическите обичаи.

В камерата грижливо са положени личните вещи и даровете, необходими за задгробния живот на владетеля - златен венец, два албастрона, златен киликс с украса от растителни орнаменти, сребърна средиземноморска мида с позлата, великолепна златна гарнитура за конска амуниция, амфори, и почти пълен комплект въоръжение - шлем със сребърна апликация на мъжка глава, златна апликация с лъвска глава в средата на кожена ризница, два бронзови наколенника с глави на богини, меч с ножница, украсена със златни апликации, ножче със златна дръжка.

След завършване на ритуала, посветените в него зазидали входа на кръглата камера, принесли в жертва коня на своя владетел, зазидали и входа на предверието, ритуално опожарили коридора и на седем метра от фасадата на храма поставили бронзовата глава от неговата статуя.

Фестивал на Розата Турове в България ПОЧИВКИ и хотели online Самолетни билети Автобусни билети Забележителности